Freitag 29. März 2024

Hosť z Ríma na „generálnej vizitácii“ rehole na Slovensku

V dňoch 20.- 23. marca 2017 navštívil slovenskú komunitu Milosrdných bratov zástupca generálneho predstaveného páter Rudolf Knopp z Ríma. Uskutočnil tak generálnu vizitáciu Hospitálskej rehole sv. Jána z Boha na Slovensku, ktorá sa koná raz za štyri roky.

Páter Rudolf Knopp (druhý zľava) na sv. omši v Kostole MIlosrdných bratov
Páter Rudolf Knopp (uprostred) na stretnutí s vedením našej nemocnice
Vedľa pátra Rudolfa OH vpravo tlmočník Pavel Šimove
Záber zo sv. omše. Kňazi prítomní pri oltári-brat Richard OH, vdp. Stanislav Vrba, rektor kostola a páter Pius Majerovič OP - hlavný celebrant
 

Vizitácia sa začala modlitbou k Duchu svätému v kaplnke rehole, za účasti bratov, provinčného delegáta - brata Martina Maceka OH, riaditeľa nemocnice JUDr. Michala Tináka OH  a kolektívneho vedenia nemocnice, potom pokračovala bohatým programom „vizitátora z Ríma.“ Cieľom jeho návštevy bolo prebrať v rámci rozhovorov s rehoľnými bratmi a ich spolupracovníkmi súčasnú situáciu v komunite a zariadeniach, ktoré Milosrdní bratia spravujú, zhodnotiť, čo všetko sa podarilo zrealizovať od uplynulej vizitácie a vytýčiť priority, ktorými by sa rehoľa na Slovensku mala zaoberať v najbližších rokoch.

Páter Rudolf Knopp OH sa stretol nielen s vedením rehole, jej členmi, ale i vedením nemocnice Milosrdných bratov, členmi Pastoračnej rady nemocnice. Navštívil aj Domov sv. Jána z Boha na Hattalovej ulici v Bratislave. Riaditeľ Domova Mgr. Matúš Ferenčík na margo návštevy uviedol, že  „generálnemu vizitátorovi“ predložili zhodnotenie dvoch uplynulých rokov činnosti zariadenia, zhodnotili oblasť financovania, lokality, v ktorej zariadenie pôsobí i ľudí, ktorým slúži a ktorí tu pracujú. Páter Rudolf OH z Ríma podľa jeho slov ocenil pozitívne zmeny, ktorými prešlo zariadenie v poslednom období. M. Ferenčík pripomenul, že ich snahou je vytvoriť v areáli Domova dočasné ubytovacie kapacity pre ženy bez domova.

Riaditeľ nemocnice Milosrdných bratov v Bratislave JUDr. Michal Tinák zhodnotil pobyt hosťa z Ríma a rozhovory s ním nasledovne:

JUDr. Michal Tinák – audio záznam (mp3 formát):

 

 

Pátra Rudolfa OH prijal aj Otec arcibiskup – metropolita Mons. Stanislav Zvolenský, ktorý rehoľu vníma aj cez jej významné postavenie na poli zdravotnej a sociálnej služby v Bratislavskej arcidiecéze.

Hosť z Ríma osobitne vycestoval do Spišského Podhradia, kde v objektoch rehole sídli Domov sociálnych služieb sv. Jána z Boha, zameraný na pomoc hendikepovaným. V rozhovoroch s vedením zariadenia mapoval situáciu, v akej sa zariadenie nachádza a v akej plní svoje poslanie, v čom vidí svoje najdôležitejšie potreby. Potom odcestoval do Brna, kde jeho program pokračoval vizitáciou česko - moravskej komunity Milosrdných bratov. Tu sa zúčastnil aj skladania večných sľubov spolubrata Lukáša Ryneša OH. Navštívil aj Letovice a Vizovice, kde  tiež Milosrdní bratia šíria charizmu sv. Jána z Boha. Vo vizovickej nemocnici  slúžil pri tejto príležitosti sv. omšu brat Richard Jombík OH z bratislavského konventu rehole.

Páter Rudolf Knopp sprevádzal na Slovensku počas generálnej vizitácie aj predošlého generálneho predstaveného rehole pátra Donatusa Forkana OH v r. 2013.

 

Andrea Eliášová

Foto: autorka

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/