Freitag 19. April 2024

Našu nemocnicu chráni aj Panna Mária – Kráľovná pokoja

Viete, že v našej nemocnici Milosrdných bratov  na 4. poschodí, pri endoskopickej ambulancii, nájdete sochu Panny Márie?  Doputovala sem až z pútnického Medžugorja! Pričinil sa o to kolektív 3 pracovníčok laboratória našej nemocnice.

Socha Panny Márie v nemocnici         

Sochu doviezla na Slovensko sestra pracovníčky laboratória pani Katky, pani Mária Lieskovanová. „Sestra odovzdávala sochu s tým, aby Kráľovná pokoja priniesla pokoj pre celé oddelenie, nemocnicu a pre brata Richarda ako spomienku na jeho vysviacku a primičnú slávnosť, aby mu dodávala zdravie i silu, aby dokázal duchovne nemocnicu viesť,“ vysvetlila pani Katka. Spolu s kolegyňami Jankou Lenghardtovou i vedúcou laboratória pani Máriou Kublihovou sa finančne poskladali aj nato, aby pri Panne Márii nechýbal nápis: „Kráľovná pokoja, oroduj za nás!“ A ako si môžete všimnúť na fotografii, zaobstarali pre ňu aj dôstojný podstavec, aby sa vynímala nad kvetinovým zátiším, o ktorý sa polievaním stará pani Darinka Mikulová z rtg pracoviska. (Na 4. poschodí začala Panna Mária plniť svoje „osobitné poslanie“ po posviacke nových, rozšírených priestorov endoskopického a onkologického pracoviska.) Mimochodom, vedúca nemocničného laboratória pracuje v našej nemocnici už 40 rokov. Pre kolegyne Janku a Katku je  tou najobetavejšou „šéfkou,“ akú poznali. Z rozhovoru s ňou a jej kolegyňami cítiť, že  sú zohratý tím a dohovoria sa aj „bez slov.“ Fungujú ako hodinky: veď denne treba zabezpečiť množstvo vyšetrení rôznych odberov z mnohých ambulancií, ktré nemocnica potrebuje.

 

Dar pre brata Richarda i celú nemocnicu

 

A ako prijal sochu Panny Márie z Medžugorja novokňaz, milosrdný brat  a súčasný prior bratislavského konventu Richard Jombík OH ? Čo preňho znamená táto udalosť? Vyjadril to v rozhovore, ktorý nedávno odvysielalo Rádio Lumen.

Môžete si ho vypočuť tu: (audio formát, mp3):

 

Zdravotná sestrička Renátka z endoskopickej ambulancie sa priznala, že z púte v Medžugorí si priniesla v batohu kameň z vrchu Podbrdo, ktorý vložila k soche Panny Márie a ktorý symbolizuje prinesenú obetu.

 

Pani Janka Lenghardtová z laboratória ešte dodáva: „My sme videli u brata Richarda ako veľmi túži byť kňazom. A keď ten okamih nastal, čo mu dáte ako dar? Kvety? Ku kvetom predsa patrí aj Panna Mária!“ Za príbehom mariánskej sochy stoja teda tri obetavé ženy z našej nemocnice. Ako sa vyjadrili, sú radi, že môžu pracovať práve u nás. Pani Janka Lenghardtová to „dokreslila“ aj týmto vyznaním: „Nie som pôvodným povolaním zdravotníčka, ale moje priateľky ma sem dotiahli, čím sa mi  splnil sen. Na zdravotnú školu som sa totiž nedostala. Panna Mária je rovnako ako Cirkev súčasťou môjho života a som rada, že som v takejto nemocnici, kde sa všetci poznáme, kde sa všetci zdravíme a cítime sa tu ako v rodine!“

 

Nuž, nezabudnite: ak pôjdete okolo našej nemocnice alebo zdravotné problémy vás a vašich blízkych zavedú na 4. poschodie,  čaká tu na Vás aj Kráľovná pokoja, ktorej môžete zveriť svoje radosti i starosti.

 

Andrea Eliášová

foto: autorka

Námestie SNP 10
814 65 Bratislava
Telefon: 02 57887-100
Telefon: 02 57887-111

UNIVERZITNÁ NEMOCNICA S POLIKLINIKOU MILOSRDNÍ BRATIA, S.R.O.

Námestie SNP 10 SK

814 65 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7111 - recepcia

 


  

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK 811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777 - Konvent

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/