Sonntag 28. Juli 2024

V Španielsku blahorečili 24 mučeníkov hospitality

V minulých dňoch, 13. októbra 2013, bolo španielske mesto Tarragona svedkom veľkej udalosti: procesu blahorečenia 522 mučeníkov 20. storočia, pričom medzi nimi bolo vyhlásených za blahoslavených 24 milosrdných bratov, ktorí v čase občianskej vojny v krajine obetovali svoj život a povolanie v službe chorým a chudobným. Pripojili sa tak k počtu iných blahorečených španielskych mučeníkov. Počet umučených milosrdných bratov tak dosiahol počet 95. Je to dôvod pripomenúť si ich pamiatku a dielo. 


Beatifikačnú slávnosť viedol kardinál Angelo Amato, prefekt Kongregácie pre kauzy svätých. Ako povedal v rozhovore pre Vatikánsky rozhlas, blahorečení boli „bezbrannými ohlasovateľmi Kristovej lásky. Je nutné pripomenúť, že nejde o mučeníkov padlých v občianskej vojne, ale o obete radikálneho náboženského prenasledovania, ktoré si zacielilo vyhladiť Cirkev. Títo naši bratia a sestry neboli bojovníkmi, nemali zbrane, neboli na fronte ani nepodporovali žiadnu politickú stranu, neboli provokatéri. Boli to mierumilovní muži a ženy, zavraždení z nenávisti voči viere, iba preto, že boli katolíci, pretože považovali Ježiša za jediný, najcennejší poklad vo svojom živote. Neprechovávali nenávisť voči nikomu, milovali všetkých a snažili sa o dobro všetkých. Na krutosť prenasledovateľov neodpovedali povstaním alebo so zbraňou v ruke, ale miernosťou silných.“

Súčasný generálny predstavený rehole Milosrdných bratov Jesus Etayo Arrondo OH ich označil vo svojom liste adresovanom členom rehole za „neochvejných a odvážnych svedkov viery, ktorí v dobe dramatických okolností počas urputných bojov v nezmyselnej občianskej vojne položili život za vernosť Kristovi a evanjelium života.“Ako ďalej pripomenul: „Noví blahorečení bratia budú pre nás novým podnetom k obnove našej viery, nášho povolania hospitality – podľa vzoru sv. Jána z Boha. Rovnako ako oni sa budeme snažiť žiť hospitalitu vo vernosti a splnení svojich povinností so všetkými možnými dôsledkami. Práve dnes, v dobe, keď sa ľudia často snažia vyhýbať závažným rozhodnutiam, potrebujeme príklady týchto mučeníkov, aby sme sa mohli zdravo nadýchnuť vo vernosti a odpustení, ktoré sú základom nádeje a budúcnosti.“

Príklad blahorečených bratov pripomína smutné obdobie dejín Španielska, keď režim niektoré komunity bratov zlikvidoval veľmi ponižujúcim spôsobom. Niektorí bratia boli zatknutí, väznení niekoľko mesiacov, umučení, popravení. V ďalších prípadoch zasa milície obsadili nemocnicu bratov a páchali hrozné škody. Bratov ponižovali, zakázali im akúkoľvek formu modlitby, vrátane Eucharistie a to pod hrozbou násilia. Bratia, ktorí boli odsúdení na popravu sa pritom do posledných chvíľ modlili zato, aby Boh odpustil ich prenasledovateľom, čím nasledovali príklad samého Krista na kríži. Podľa generálneho predstaveného rehole pre Cirkev a rehoľné spoločenstvá by mali byť pripomenutím toho, aby „sme sa prebudili a vyšli zo svojej apatie a svojho pohodlia. Ich sila a odvaha nám ukazuje spôsob, ako na to: prekonať strach a naplniť radosťou a nadšením naše povolanie, žiť naplno v službe chorým a tým, ktorí to potrebujú.“ 

Pripomeňme, že v rámci procesu kanonizácie je pre uznanie mučeníctva potrebné splniť tieto podmienky: 1. skutočnosť násilnej smrti 2. nenávisť k viere ako zjavný motív na strane páchateľa 3. vedomé prijatie Boha i pred hrozbou smrti.


Modlitba

„Predstupujeme pred Teba, Pane Ježišu, uctiť si pamiatku mučeníkov Hospitálskej rehole sv. Jána z Boha, ktorí ťa ako milosrdného samaritána nasledovali až k najvyššej obeti na Golgotu.
Sľúbil si, že keď sa k Tebe budeme pred ľuďmi hlásiť, potom sa i Ty budeš k nám priznávať pred nebeským Otcom.
Blahoslavený Mauricio Iniguez de Heredia a jeho 23 spolubratov svojím životom milosrdných bratov a svojou smrťou mučeníkov viery potvrdili veľkosť svojej lásky k Tebe v službách chudobným a chorým.
Naplnení pokorou a dôverou Ťa prosíme: poskytni nám milosť na príhovor týchto našich blahoslavených rehoľných mučeníkov,..., o to Ťa so živou vierou a Tvoju velebnosť a pre našu spásu prosím. Amen.
Otče náš Zdravas Sláva Otcu
 




Podľa www.milosrdni.cz a TK KBS, foto: internet A.E. 

UNsP Milosrdní bratia, spol. s r.o.
Námestie SNP 10
814 65 Bratislava
Telefon: 02 57887-100

  

 

  

 

 

UNIVERZITNÁ NEMOCNICA S POLIKLINIKOU MILOSRDNÍ BRATIA, S.R.O.

Námestie SNP 10 SK

814 65 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7111

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/