Sonntag 28. Juli 2024

Milosrdní bratia v Bratislave „hostili“ vyše 35 katolíckych lekárov z celej Európy

Dňa 7. júna 2014 sme zažili výnimočnú udalosť: za účasti predsedu Pápežskej rady pre pastoráciu v zdravotníctve Mons. Zygmunta Zimowského sa na pôde nášho historického refektára rehole Milosrdných bratov v Bratislave konalo zasadnutie Valného zhromaždenia Európskej federácie združení katolíckych lekárov (FEAMC). Táto organizácia práve na našej pôde oslávila 50. výročie svojho vzniku a činnosti.


Ako uviedol Prof. MUDr. Jozef Glasa PhD., člen organizačného výboru: „Bratislava má mimoriadnu tradíciu, pretože už prvé zasadnutie tohto výboru po nežnej revolúcii bolo práve v Bratislave a takisto jubilejný, desiaty kongres (2004) sa uskutočnil v hlavnom meste SR.“ 
Vatikánsky hosť Mons. Zimowski vyjadril radosť z účasti na podujatí, ale zároveň podotkol: „Vnímam veľkú ustarostenosť prítomných členov spomínanej organizácie v otázkach ľudského života a jeho chápania – najmä na európskej úrovni. Toto stretnutie sa koná v krátkom časovom odstupe od kanonizácie dvoch veľkých pápežov - sv. Jána Pavla II. a Jána XXIII, preto sme ho začali modlitbou k Jánovi Pavlovi II., ktorý bol známy aj tým, že bol neohrozeným obrancom ľudského života. Preto sme diskutovali aj o chúlostivej otázke, akou je eutanázia. V tejto súvislosti treba poukázať na dôležitý dokument- encykliku Jána Pavla II. Evangelium vitae, kde silne zdôrazňuje hodnotu a svätosť ľudského života od počatia až po jeho prirodzený koniec. Spomínali sme aj iný, veľmi vážny dokument pápeža Pavla VI.- Humanae vitae. Dotkli sme sa aj novej evanjelizácie, pretože nemocnice sú veľmi dôležitými miestami pre novú evanjelizáciu. Prichádzajú do nich totiž ľudia rôznych presvedčení a keď sa stretávajú s realitou života, nemôžu sa ubrániť základnej otázke: „prečo“, aký to má zmysel, a ako sa ďalej v živote správať ohľadom týchto otázok. Za každým z chorých treba vidieť aj ich rodiny a je to príležitosť, ako aj im ponúknuť evanjelium Ježiša Krista. Dotkli sme sa aj otázky, ako intenzívnejšie zapojiť mladých lekárov do činnosti FEAMC, ktorá má excelentné poslanie.“ 


Pochvala vatikánskeho hosťa pre Milosrdných bratov

Mons. Zimovski konštatoval, že všetky podnety, ktoré si v Bratislave vypočul, predostrie na Pápežskej rade pre pastoráciu v zdravotníctve. Zároveň ocenil všetko, čo pre chorých robia členovia rehole Milosrdných bratov, ktorí sa príkladným spôsobom správajú k chorým. Okrem samotného zasadnutia sa Mons. Zygmunt Zimowski, ktorého sprevádzal slovenský jezuita pôsobiaci v Ríme - páter Ján Ďačok SJ, stretol s vedením Univerzitnej nemocnice s poliklinikou Milosrdných bratov v Bratislave i priorom bratislavského konventu Milosrdných bratov Joachimom Mačejovským OH. Riaditeľ nemocnice JUDr. Michal Tinák k tomu povedal: „ Priniesol nám povzbudenie a nádejám sa, že sme boli povzbudením aj my pre neho. Jeho návšteva je pre nás veľká česť, vieme, že Mons. Zimowski prejavil záujem oboznámiť sa s činnosťou nemocnice aj po referenciách, ktoré dostal od svojho zástupcu, ktorý nás navštívil predčasom. Keďže z určitého hľadiska zodpovedá priamo pred Sv. Otcom za tisícky zdravotníckych zariadení vo svete, je jeho pohľad pre nás cenný. Zanechal nám odkaz, aby sme s úctou pristupovali k úlohám nám zvereným v starostlivosti o chorých. Najsilnejší dojem na mňa urobili jeho slová o prepojení duchovnej činnosti a starostlivosti o telesnú schránku ako jednoliateho celku.“ Prior rehole Milosrdných bratov – brat Joachim OH rovnako zhodnotil návštevu Mons. Zimowského ako poctu pre rehoľu i jej nemocnicu, ocenil, že sa ako predseda Pápežskej rady pre zdravotníctvo nezaoberá len cirkevnými zdravotníckymi zariadeniami pôsobiacimi v Taliansku, ale i na Slovensku. Vzácnej vatikánskej návšteve ukázali okrem nemocnice aj starobylú kryptu Milosrdných bratov pod bratislavským kláštorom, v ktorej odpočívajú zosnulí bratia. 


„Zaostrené“ na tri priority 


Ako na záver podujatia ešte doplnil Prof. MUDr. Jozef Glasa PhD.: „Hovorili sme o najväčších výzvach, ktorým dnes čelí katolícka medicína v sekularizovanej spoločnosti, ale aj o ekumenizme a Ukrajine, pretože na podujatí boli aj jej zástupcovia. Hovorili o hrdinstve lekárov, ktorí slúžili na Majdane, pričom mnohí z nich boli zranení a aj keď to bolo krvavé, zachraňovali životy a slúžili. Vykonali veľké svedectvo kresťanskej lásky. Zhodli sme sa na tom, že my – katolícki lekári musíme prinášať láskavé svedectvo o Božom milosrdenstve a bratstve do života v Európe zvlášť dnes, keď niekedy s hrôzou hovoríme, že v zdravotníctve sa rozkošatila kultúra smrti namiesto toho, aby sa tam presadzovala kultúra života. Prežívame zápas o dobro medicíny, o jej tvár, ktorá má byť ľudská, ale zároveň má byť tvárou trpiaceho Krista.“ Prezident Svetovej federácie asociácií katolíckych lekárov Dr. José María Simon Castellvi, ktorý bol na podujatí prítomný, zdôraznil tieto priority organizácie pre najbližšie roky: „Musíme lepšie chrániť dobrý život od počatia až po prirodzenú smrť. Prioritou budú aj kresťanskí gynekológovia – pôrodníci, ktorých Cirkev potrebuje a treťou výzvou je Afrika, kde nás potrebujú. Je potešiteľné, že na mnohých kontinentoch, najmä v Latinskej Amerike a v Ázii veľmi pribúda katolíckych lekárov, dosť málo sa o tom vie.“ Dr. Simon Castellvi zároveň pozitívne hodnotil výsledky Valného zhromaždenia FEAMC: „Bolo skvelé vidieť na konferencii plno mladých ľudí , špičkových odborníkov, vedcov , ľudí z praxe, ktorí verejne vystúpili, myslím si, že otcovia biskupi môžu byť hrdí nato, že sa podarilo zorganizovať takéto stretnutie, na ktorom bola evidentná atmosféra bratského porozumenia, dialógu a veľa sme sa dozvedeli zo sveta vedy i o etických problémoch a bolo tiež možné navzájom sa povzbudzovať.“ Najbližší kongres Európskej federácie združení katolíckych lekárov (FEAMC) sa uskutoční v r. 2016 v Portugalsku a svetový kongres organizácie už 1.-5. októbra vo filipínskej Manile. 

text a foto: A. Eliášová 

Kliknite na miniatúru pre zväčšenie:

 

UNsP Milosrdní bratia, spol. s r.o.
Námestie SNP 10
814 65 Bratislava
Telefon: 02 57887-100

  

 

  

 

 

UNIVERZITNÁ NEMOCNICA S POLIKLINIKOU MILOSRDNÍ BRATIA, S.R.O.

Námestie SNP 10 SK

814 65 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7111

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/