Sonntag 28. Juli 2024

Tisícka milosrdných bratov a ich spolupracovníkov v Mariazelli

Vyše tisíc členov a spolupracovníkov rehole Milosrdných bratov sa 21. septembra 2014 zišlo v známom rakúskom pútnickom mieste Mariazell na púti, ktorou sme si pripomenuli 400. výročie založenia nemocnice Milosrdných bratov vo Viedni. 

Tá bola založená v r. 1614 a dnes je jednou z najmodernejších a najvyhľadávanejších v Rakúsku. Púte sa zúčastnili zástupcovia rehole a spolupracovníci ich diel z Rakúska, Maďarska, Čiech i Slovenska, Slovensko zastupovali spolupracovníci rehole z našej bratislavskej Univerzitnej nemocnice s poliklinikou Milosrdných bratov a neziskovej organizácie Domova sv. Jána z Boha v Bratislave slúžiaceho ľuďom bez domova a v núdzi. Slovenskú účasť zabezpečovala pastoračná rada našej nemocnice na čele s priorom bratislavského konventu Milosrdných bratov Joachimom Mačejovským OH a riaditeľom nemocnice JUDr. Michalom Tinákom. 

Slávnostnú bohoslužbu slúžil ako hlavný celebrant opát Martin Fellhofer Opraem., keďže diecézny biskup Egon Kapellari sa nemohol podujatia zúčastniť. Účastníkom sa prihovoril aj provinciál rakúskej provincie Hospitálskej rehole sv. Jána z Boha – Milosrdných bratov Ulrich Fischer OH a prior viedenského konventu rehole Saji Mullankuzhy OH. Vo svojich príhovoroch vyjadrili radosť z toho, že nemocnice Milosrdných bratov požívajú vo svete dobrý kredit spájaný s vysokou odbornosťou a profesionalitou, ako aj duchom evanjelia, viditeľne prítomnom v starostlivosti o pacientov a prijímaní všetkých, ktorí do ich zariadení prichádzajú. Vyzvali prítomných spolupracovníkov, aby sa aj naďalej vo svojej práci a povolaní nechávali inšpirovať myšlienkou pápeža Jána Pavla II. „Zatiahni na hlbinu“ aktuálnou aj pre tretie tisícročie a aby nezabúdali na apel súčasného pápeža Františka, že evanjelium treba brať vážne. Pripomenuli požehnané úsilia, ktoré bratia napĺňajú od založenia rehole svätým Jánom z Boha, teda už 500 rokov na poli hospitality – pohostinnej starostlivosti o chorých a núdznych a v šírení dobra. Sme radi, že zo Slovenska sa púte zúčastnilo približne 80 spolupracovníkov Milosrdných bratov a členov rehole- bratislavského konventu, naplnili sme dva autobusy, ktorých cestu do Mariazellu vyplnila aj modlitba a spoločné zdieľanie sa medzi spolupracovníkmi, z ktorých mnohí cestu brali ako púť, iní ako výlet duchovne stmeľujúci rodinu sv. Jána z Boha. Na podujatí nechýbali ani priatelia z Brna, ktorí prišli s priorom Martinom Macekom OH, predstaveným Milosrdných bratov v Čechách, na Morave a na Slovensku. Slovenskí i česko-moravskí bratia mali možnosť aj aktívne participovať na slávení slávnostnej liturgue v mariazellskej bazilike. 

Kliknite na miniatúru pre zväčšenie:

 

 

Andrea Eliášová, 
Fotografie: Darinka Mikulová
 

UNsP Milosrdní bratia, spol. s r.o.
Námestie SNP 10
814 65 Bratislava
Telefon: 02 57887-100

  

 

  

 

 

UNIVERZITNÁ NEMOCNICA S POLIKLINIKOU MILOSRDNÍ BRATIA, S.R.O.

Námestie SNP 10 SK

814 65 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7111

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/