Sonntag 28. Juli 2024

Modlili sme sa za ochranu pred ebolou a vyzbierali sme približne 500 eur pre africké nemocnice Milosrdných bratov

Naša rehoľa Milosrdných bratov zorganizovala so svojimi spolupracovníkmi v nedeľu 26.10. 2014 osobitnú modlitbovú iniciatívu za ochranu pred ochorením ebola, za duše tých, čo na ňu zomreli i za tých, ktorí ňou trpia a ktorí sa o takto postihnutých starajú. V Lurdskej jaskynke na bratislavskej Kalvárii sa zišlo na tento úmysel vyše stodvadsať ľudí, čo nás nesmierne potešilo.


Nepochybne nám v propagácii podujatia pomohli aj kresťanské médiá: TK KBS, Rádio Lumen, TV Lux a Katolícke noviny. Na úvod podujatia sa prítomným prihovoril prior slovenskej komunity milosrdných bratov Joachim Mačejovský OH. Prvý desiatok slávnostného ruženca sa prostredníctvom telefonického spojenia modlil bratislavský pomocný biskup Mons. Jozef Haľko, keďže nemohol byť kvôli udeľovaniu sviatosti birmovania osobne prítomný. Ďalej sa modlili členovia rehole milosrdných bratov, ich spolupracovníci, členky Kongregácie sestier Božského Vykupiteľa, ktoré pracujú v nemocnici milosrdných bratov. Po modlitbe dominikán páter Chryzostom OP požehnal pamätnú tabuľku z mramoru vyrobenú na tento úmysel, ktorú v najbližších dňoch osadíme v jaskynke s vyrytou prosbou k Panne Márii za ochranu pred ebolou. Na slávnosti bola možnosť zakúpiť si aj sviečky s logom rehole Milosrdných bratov. Výťažok z ich predaja odovzdá naša rehoľa španielskym bratom, ktorí v Afrike (Libérii a Sierra Leone) spravujú nemocnice, kde sa starajú o chorých na ebolu. Prior Joachim Mačejovský OH vyjadril spokojnosť s podujatím, do ktorého sa de facto zapojilo na základe šírenej výzvy celé Slovensko. Rehoľa tak súdi na základe množstva pozitívnych ohlasov, ktoré dostala - od Sniny až po Kúty, od jednotlivcov až po rehoľné komunity, ktoré sa modlili a stále modlia na uvedený úmysel. Na toto podujatie by mal približne o mesiac nadviazať ešte benefičný koncert, ktorý plánujeme a ktorého výťažok opäť pôjde na nákup potrebných zdravotných ochranných i dezinfekčných pomôcok pre zariadenia milosrdných bratov pomáhajúce v boji proti ebole.


Ako sa vyjadrila jedna z účastníčok podujatia, pani Eva Randová z Bratislavy: „O podujatí som sa dozvedela z viacerých zdrojov, najmä internetových, od známych. Milosrdní bratia zvolili, domnievam sa, najlepšie riešenie k problému, akým je ebola, lebo médiá nás dnes zaplavujú často protichodnými informáciami, z ktorých má človek chaos, špekulujú nad riešeniami a modlitby k Panne Márii majú veľkú silu a účinnosť, presahujú všetky iné možnosti. Oceňujem aj to, že k modlitbe pozvali otca biskupa, lebo ako hovorí sv. Ignác Antiochijský, kde je biskup, tam je Cirkev.“
K správe pripájame aj audio: vyjadrenie priora Joachima Mačejovského OH k zhodnoteniu podujatia.


Podujatie dokumentuje aj naša fotogaléria.


Môžete si ho vypočuť vo zvukovom zázname na tomto mieste:

 


Autor: Andrea Eliášová a Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha – Milosrdní bratia, Slovensko, fotografie: archív rehole MB

UNsP Milosrdní bratia, spol. s r.o.
Námestie SNP 10
814 65 Bratislava
Telefon: 02 57887-100

  

 

  

 

 

UNIVERZITNÁ NEMOCNICA S POLIKLINIKOU MILOSRDNÍ BRATIA, S.R.O.

Námestie SNP 10 SK

814 65 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7111

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/