Sonntag 28. Juli 2024

Dve tony potravín pre náš Domov sv. Jána z Boha od dobrodincov

Počas týždňa potravinovej zbierky pre núdznych, ktorú v dňoch 10.-15. novembra tohto roku realizovala Bratislavská arcidiecézna charita pod záštitou Slovenskej katolíckej charity a v spolupráci s obchodným reťazcom Tesco, sa opäť už po druhý raz do podujatia zapojila aj naša rehoľa. 

Vlani sme v takejto dobročinnej zbierke získali pre náš Domov sv. Jána z Boha až tonu potravín, s ktorou sme dokázali pomáhať ľuďom v núdzi a bez domova teplým jedlom až tri mesiace. Tentoraz k nám boli dobrodinci opäť štedrí. V druhý deň zbierky venovali pre naše spomínané zariadenie na Hattalovej ulici v Bratislave 1034,8 kíl trvanlivých potravín a drogérie v hodnote 1609, 40 eur, pričom ešte do pokladničky vložili okrem toho 113, 29 eur a zopár stravných lístkov v hodnote 23, 90 eur. V záverečný deň zbierky (sobota) našu starostlivosť o núdznych a ľudí bez domova ešte podporili nasledovne: venovali nám 980 kíl potravín v sume 1 511 06 eur, do pokladničky vložili 330, 40 eur a pridali stravné lístky v hodnote 15 eur. Získali sme teda pre núdznych dve tony potravinovej pomoci, čo nám pomôže na viac ako pol roka zabezpečovať pre nich najmä teplú stravu. 

Pomoc ľuďom na „sociálnom dne“
Pripomeňme, že v rámci celého týždňa zbierky sa vyzbieralo až vyše 5 ton trvanlivých potravín i drogérie, čo je úžasná správa o tom, že ľudia majú súcit a solidarizujú s tými, ktorí „sú na sociálnom dne“, vedia sa vcítiť do ich situácie. Ľudia takto podporili okrem našej rehole ešte aj ďalšie zariadenia a organizácie, ktorú slúžia núdznym: Resoty v Podunajských Biskupiciach, Sklad solidarity v Petržalke, Bratislavskú arcidiecéznu charitu, ženskú rehoľu z Petržalky, ktorá slúži ľuďom na okraji spoločnosti.

Prior slovenskej komunity Milosrdných bratov brat Joachim Mačejovský OH k zbierke uviedol: „Je to veľmi povzbudzujúce, že najmä mladí študenti a dôchodcovia darovali najviac. Pán Boh zaplať každému, kto prispel. Ľudia opäť dokázali, že sociálna pomoc im nie je ľahostajná a že sú napriek neľahkej ekonomickej situácii veľmi štedrí.” 

Riaditeľ Bratislavskej arcidiecéznej charity Ing. Alojz Marek tiež vyjadril s priebehom zbierky spokojnosť, ocenil dobrú spoluprácu s rehoľou Milosrdných bratov i s obchodným reťazcom Tesco v Bratislave. Dodal: „Buduje sa istá tradícia spolupráce s rehoľou Milosrdných bratov v rámci tejto zbierky. Aj spolupráca s Tescom bola veľmi dobrá, pracovníčka, ktorá ma na starosti oddelenie potravín, ale i pokladníčky, ktoré prehodnocovali vyzbieraný tovar cez pokladne boli pružní, neboli žiadne zádrhely. Aj pán riaditeľ Tesca bol ústretový. Sme spokojní.” 

Podobne pochvalne sa vyjadril aj správca nadácie Tesco a manažér pre externé vzťahy Michal Dyttert: 
„Na každom trhu, kde Tesco vo svete podniká , boli rôzne aktivity, my sme však hľadali nejaký spoločný projekt, ktorý by fungoval vo všetkých krajinách, kde Tesco pôsobí a kde by pomáhal rovnako lokálnym komunitám. Zhodli sme sa na tom, že najlepšie by bolo urobiť potravinúvú pomoc pre ľudí v núdzi. Jednak preto, že sme primárne obchod s potravinami, jednak aj preto, že vieme, že v krajinách, kde podnikáme, je istá časť ľudí sociálne odkázaných. Potravinovú pomoc núdznym už máme odskúšanú vo Veľkej Británii, kde to funguje desaťročia a chceli sme to vyskúšať v Európe i Ázii. Vlani sme teda zrealizovali pilotný projekt a hľadali sme partnerov, ktorí by boli ochotní pomôcť nám na úrovni celého Slovenska. Katolícku charitu sme spomedzi potencionálnych subjektov považovali za prioritného partnera, pretože je schopná pomáhať globálne na území celého Slovenska. Minulý rok sa podarilo projekt zrealizovať v tridsiatich obchodoch na celom Slovensku, tento rok už v 67 obchodoch, čo je viac ako dvojnásobok. Mali sme na to veľmi pozitívne ohlasy od samotných spotrebiteľov, ale i zapojených organizácií. Tento rok sme do projektu pritiahli aj Potravinovú banku Slovenska , tá pripojila 20 obchodov. Treba si uvedomiť, že každé darované kilo múky, či ryže alebo strukovín predstavuje 4-5 porcií, čo je obrovská pomoc, takže aj za 50 centov ľudia dokážu veľmi pomôcť.”
Radi by sme v podujatí pokračovali aj budúci rok, ak nám to bude umožnené, lebo ako povedal sám Ježiš v evanjeliu: „Chudobných budete mať vždy medzi sebou.“ Starostlivosť o iných, všímanie si ľudí v núdzi je to, k čomu nás nabáda nielen evanjelium, ale aj pápež František, ktorý apeluje: „Cirkev nemôže existovať bez milosrdnej lásky a Charita je inštitúciou tejto lásky. Je pohladením, ktoré Cirkev dáva svojmu ľudu. Spiritualita Charity je spiritualitou nehy. A neha je jadrom, ku ktorému sa musí vzťahovať spiritualita Charity.“ 

 


Andrea Eliášová, foto: autorka 

UNsP Milosrdní bratia, spol. s r.o.
Námestie SNP 10
814 65 Bratislava
Telefon: 02 57887-100

  

 

  

 

 

UNIVERZITNÁ NEMOCNICA S POLIKLINIKOU MILOSRDNÍ BRATIA, S.R.O.

Námestie SNP 10 SK

814 65 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7111

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/