Sonntag 28. Juli 2024

Mária ochrankyňa rehole

Milí bratia, spolupracovníčky a spolupracovníci, milí členovia rodiny sv. Jána z Boha 

15. novembra, tretiu sobotu v mesiaci slávi naša rodina sviatok Márie, ochrankyne rehole. Srdečne Vás pozývam, osláviť tento sviatok v radosti a vďačnosti. 

Presne týždeň potom, 22. novembra bude v Kattapane v Indii zahájený proces blahorečenia nášho spolubrata Fortunáta Thanhäusera. Spoločne s indickými Sestrami lásky k blížnemu sv. Jána z Boha, ktoré boli založené práve bratom Fortunátom sa za to chceme Pánovi a Božej Matke Márii z celého srdca poďakovať. 

Úcta k Panne Márii má v našej reholi už dlhú tradíciu, ktorá siaha až po účinkovanie nášho zakladateľa. V skutočnosti nazýval Ján z Boha Máriu „večne nepoškvrnenou Pannou“. Sviatok „Mária, ochrankyňa rehole“ pramení podľa tradície v prísľube, ktorý dala Božia Matka nášmu svätému zakladateľovi na jeho smrteľnej posteli: „V tejto hodine, buď ubezpečený, môj milý syn, že sa vždy postarám o chudobných, ktorí budú prijatí do tvojej nemocnice a vždy budem ochraňovať tvojich synov, ktorí žijú podľa tvojho štýlu“(Časopis „La Caridad“, 59, 1945, str. 477). 

História rehole je plná príkladov a svedectiev, ktoré dokazujú, že sa tento prísľub splnil na mnohých miestach. Chcel by som poukázať iba na dve situácie, ktoré pôsobivo dokazujú, aký hlboký vzťah spája rehoľu s Pannou Máriou už od začiatku. 

Prvý prípad sa vzťahuje na španielsku rehoľnú vetvu, v ktorej bola Božia Matka obzvlášť vrúcne uctievaná a oslavovaná ako „svätá ochrankyňa z Betlehemu“. Už vtedy ju nazývali ochrankyňou a ako takú ju uctievali vo všetkých domoch. Úcta k Panne Márii pramení u španielskych bratov z milostivého obrazu, ktorý sa nachádzal v nemocnici Antona Martína v Madride. V roku 1726 sa vytvorilo bratstvo, v ktorom uctievali Máriu. Toto účinkovalo do roku 1936. Ako je vidieť na týchto príkladoch, Mária bola od začiatkov dôležitá a verná ochrankyňa a sprievodkyňa španielskej rehoľnej vetvy (P. Santos, Cronología, Primera parte, str. 559). 

Druhý prípad pochádza z Francúzska a vzťahuje sa na tradíciu „Bonne Mère“ (Dobrej Matky). V r. 1826 sa nachádzali bratia domu v Champagneux v Lyone vo veľkej núdzi: Ak by v určitom čase nesplatili značnú sumu dlhov, hrozilo im vyvlastnenie a zhabanie domu. Suma bola príliš vysoká na to, aby sa zozbieralo dostatok financií, ešte mnoho peňazí chýbalo a čas sa krátil. Všetko naznačovalo, že sa stane katastrofa. Jeden z bratov síce dostal od rodiny menší obnos peňazí, ani to však domu nepomohlo. Spomínaný brat preto odporučil priorovi: „Nebolo by múdrejšie venovať tieto peniaze Bohu tým, že by sme kúpili sochu Panny Márie, ktorá ešte chýba v našom dome?“ Tento návrh bratia prijali a začali v skupinách prosiť o pomoc Božej Matky. Na sviatok Márie, ochrankyne rehole bola dokonca symbolicky vyhlásená za „presdstavenú Francúzskej provincie“. Tesne predtým, ako vypršal čas splátky, umožnili veľkodušné milodary bratom odvrátiť pohromu. Odvtedy je Mária francúzskymi bratmi veľmi uctievaná a obzvlášť aj spomínaná socha Panny Márie (porov. J. MONVAL, Les Frères Hospitaliers de Saint Jean de Dieu, 1936, str. 101-103). 

Toto sú len dva z mnohých príkladov úcty k Panne Márii v našej reholi. Popritom je mnoho iných, ako napr. úcta Matky dobrej rady, na ktorých je vidieť, že Božia Matka stále držala svoje ochranné ruky nad rehoľou a jej dielami. Liturgický sviatok Mára ochrankyňa rehole bol oficiálne zavedený počas generálnej kapituly v roku 1736, aj keď tradícia – ako sme práve videli – existovala už včaššie. 

V zhode s cítením nášho svätého zakladateľa a s tradíciou našej rehole vás pozývam, udržiavať a opatrovať túto tradíciu v našich domoch. Zároveň zverujem našej nebeskej Matke všetkých ľudí, ktorí sú opatrovaní v našich domoch. 

Obzvlášť jej chceme zveriť ľudí z krajín Západnej Afriky, ktorí trpia na epidémiu Eboly. Ako viete, 18 členov našej rodiny – štyria bratia, jedna rehoľná sestra a 13 spolupracovníkov – obetovali životy v boji proti tejto epidémii v Monrovii (Libéria) a v Lunsar (Sierra Leone). Môžeme sa na nich dívať ako na autentických svedkov a hrdinov hospitality. Sú príkladom pre celú cirkev a pre celý svet. 

Modlime sa k ochrankyni Panne Márii, aby všetky krajiny zeme spolupracovali v boji proti tejto nákaze, aby mohla byť čo najskôr eliminovaná. Obzvlášť chceme prosiť za spolubratov a spolupracovníkov, ktorí aj naďalej bojujú v prvých radoch proti epidémii v našich nemocniciach v Libérii a Sierra Leone: Kráľovná hospitality, ochraňuj a sprevádzaj ich! 

Ďakujme Pánovi a jeho Matke za všetko to dobré, čo naša rehoľa na celom svete činí v službe najslabším a najúbohejším a prosme ich, aby nám pomáhali prekonať všetky výzvy, pred ktorými stojí naše spoločenstvo. Pán a jeho Matka nech podopierajú naše projekty a sprevádzajú nás v tomto čase veľkej neistoty ale aj nádeje, aby sme boli schopní splniť naše poslanie, ku ktorému sme povolaní vo vernosti a v odvahe: Nasledovať Krista podľa príkladu svätého Jána z Boha. 

Ešte raz odporúčam všetkých nám zverených a ich príbuzných našej ochrankyni Panne Márii. Matka Syna nech ich chráni a vezme pod svoj ochranný plášť. 

Všetkým prajem pekný sviatok. Nech Panna Mária požehnáva a chráni našu milovanú rehoľu a všetkých členov rodiny svätého Jána z Boha. 

S bratskými pozdravmi Frater Jesús Etayo - Generálny prior 

UNsP Milosrdní bratia, spol. s r.o.
Námestie SNP 10
814 65 Bratislava
Telefon: 02 57887-100

  

 

  

 

 

UNIVERZITNÁ NEMOCNICA S POLIKLINIKOU MILOSRDNÍ BRATIA, S.R.O.

Námestie SNP 10 SK

814 65 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7111

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/