Mittwoch 14. August 2024

Umelec Peter Janků: koncert s nevšedným svedectvom

Po prestávke sme opäť v našej nemocničnej Rajskej záhrade „rozprúdili“ letné benefičné koncerty a v tomto roku ich otvoril známy hudobník, spevák, skladateľ Peter Janků.

Hudobník počas skúšky -pred samtným podujatím
Pohľad na prítomné publikum
Takto to vyzeralo počas koncertu
Koncert si prišiel vypočuť aj dlhoročný riaditeľ našej nemocnice JUDr. Michal Tinák
Aj počasie koncertu prialo
Publikum so záujmom počúvalo nielen piesne,ale aj svedectvo hudobníka
Koncert bol zabezpečený aj po zvukovej a technickej stránke, nechýbalo ani nočné osvetlenie

Na pódiu ho privítal prior Hospitálskej rehole sv. Jána z Boha-milosrdných bratov brat Richard Jombík OH. Okrem gospelovej nádielky svojich piesní priniesol medzi návštevníkov podujatia aj svoje hlboké svedectvo o tom, ako mu Boh „prevrátil“ život a sladké ovocie tejto premeny teraz žije s manželkou i dvoma deťmi v harmonickej rodine. Hovoril o svojej ceste umeleckými profesiami, ktoré pred životom s Ježišom korunovali neraz ťažké premeny rôznych nerestí, zažil nielen pád na dno v podobe strate práce, ale potom i obrátenie, po ktorom však po niekoľkých rokoch napokon prišla do jeho života aj rakovina. Ponúkol aj úprimné zdieľanie sa s touto skúsenosťou. Návštevníci koncertu s veľkým záujmom počúvali o jeho poučnej ceste, pretože z tohto skvelého a invenčného hudobníka, päťdesiatnika, sa na pódiu stáva priam misionár, z ktorého však srší autenticita prežitého. Z jeho slov bolo cítiť pokoru a snahu podeliť sa nielen o radosť z hudby a talentu, ktorým ho Boh obdaril, ale aj z bolesti a kríža, ktorým ho Pán navštívil, aby cez neho dozrel. V publiku nechýbal ani dlhoročný, bývalý riaditeľ našej nemocnice JUDr. Michal Tinák- súčasný riaditeľ majetkovej správy rehole.  Na záver podujatia hudobníkovi poďakoval prior bratislavského konventu milosrdných bratov, brat Richard Jombík OH. Atmosféru koncertu „dokresľujú“ naše fotografie a anketa s jedným z účastníkov podujatia, ktorý sa za všetkých podelil o svoje dojmy, prežívanie koncertu a postrehy (mp3 formát, audio). Pripájame tiež krátku audio ukážku z atmosféry podujatia (pieseň Nepoškvrnená). Podujatie bolo realizované s finančnou podporou Vlády Slovenskej republiky. Sme radi, že práve v Roku kresťanskej kultúry, ktorý prežívame, mohla Rajská záhrada našej nemocnice poslúžiť aj ako priestor na hlbokú formu svedectva o tom, ako Boh dokáže premieňať život človeka a robiť ho zmysluplným.

Petrovo svedectvo o premene jeho života, ktoré ponúkol aj na našom koncerte divákom,  je verejne dostupné (z inej príležitosti) aj na webovej platforme youtube, môžete si ho vypočuť na tomto linku:

https://www.youtube.com/watch?v=z5NY6qo_yNI

Na našom koncerte zahral viacero gospelových piesní, niektoré z nich sú verejne dostupné- tiež na internetovej  platforme youtube, môžete si vypočuť napríklad tieto tri:

Keď príde môj deň: https://www.youtube.com/watch?v=BeAr4vak4HY

Turíce: https://www.youtube.com/watch?v=pxahiNqu-Vk

Vďaka Ti, Pane: https://www.youtube.com/watch?v=3tz-Z4G98wM

Na našej web stránke ešte prinesieme s umelcom aj osobitný rozhovor.

ukážka z atmosféry koncertu-pieseň  Nepoškvrnená

Anketa po koncerte

 

Andrea Eliášová, foto: autorka

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/