Mittwoch 14. August 2024

Biskup Jozef Haľko o rodinách a svätosti

Pri príležitosti podujatia nazvaného „Pochod Hrdí na rodinu“ sa v našom Kostole milosrdných bratov v Bratislave na Nám. SNP  20. júla 2024 konala sv. omša, ktorú celebroval bratislavský pomocný biskup Mons. Jozef Haľko.

Biskup Jozef Haľko prichádza na sv.omšu
Biskup Jozef Haľko počas sv.omše

Vo svojej homílii dal prítomným v kostole do pozornosti osobnosť Panny Márie ako „služobnice Pána,“ odovzdanú do Božej vôle. Zároveň poukázal na krásu manželstva ako Božej ustanovizne, do ktorej sa rodí život. Manželstvo označil za Boží projekt, Boží nápad. „Je to Boh, kto posväcuje sexualitu takýmto spôsobom,“ povedal biskup J. Haľko. Spomenul aj fakt, že v súčasnosti žijeme v dobe, ktorá vzťah muža a ženy vulgarizuje. Vyzýval k radosti zo života, z jeho ochrany.  „Normálne je to, čo je sväté a sväté je to, čo je normálne....Konečným cieľom je nebo,“ povedal biskup s dovetkom, že nebo je všade tam, kde je láska. Homíliu si môžete vypočuť na záver tohto príspevku v audio zázname vo  formáte (mp3).

 

Výnimočnosť rodiny

 

Organizátori 12.ročníka podujatia sa na svojej web stránke prihlásili k mottu, že „otec a mama sú to najlepšie pre deti!“ Ďalej uviedli:  „Verejne chceme vyjadriť, že rodina je skutočne úžasná a výnimočná, lebo sa v nej rodia a najlepšie vychovávajú deti, inde sa to lepšie nedá. Nič iné nie je také výnimočné a žiadne iné priateľské vzťahy sa rodine založenej manželstvom muža a ženy nevyrovnajú. Rodina si zaslúži výnimočné postavenie.“ Poslaním akcie bolo rozšíriť na Slovensku radosť, ktorú môže dať rodina a manželstvo deťom a manželia sami sebe navzájom. Ukázať, že deti potrebujú lásku mamy a otca viac ako veci, či hmotné zabezpečenie a povzbudiť ľudí, aby  na Slovensku neochudobňovali svoje deti o to najcennejšie: o prítomnosť a lásku rodičov. Organizátori tiež chceli povzbudiť účastníkov, aby prekonávali ťažké veci, ktoré rodiny neobchádzajú.  Pochod Hrdí na rodinu pokračoval po sv. omši v našom kostole zhromaždením účastníkov podujatia na Jakubovom námestí v centre Bratislavy, kde sa uskutočnila diskusia viacerých hostí k  téme rodiny. V rámci nej  vystúpili okrem biskupa Jozefa Haľka aj detský ombudsman Jozef Mikloško, organizátor akcie Anton Chromík, z Aliancie za rodinu, Marek Nikolov zo Spoločenstva Dobrého pastiera. Vystúpil aj  filozof a predseda Spoločenstva Ladislava Hanusa Juraj Šúst, predseda Inštitútu pre ľudské práva a rodinnú politiku Patrik Daniška a právnička Jana Michaličková, ktorá sa venuje otázkam záujmov dieťaťa.  Po piesňach hudobníka Petra Janků a skupiny Skalka na námestí sa všetci zhromaždení vydali naprieč ulicami hlavného mesta: cez Dunajskú ulicu, Dostojevského rad a naspäť na Jakubovo námestie, deklarujúc hrdosť na tradičnú rodinu a manželstvo a dodržiac odporúčanie organizátorov –  prísť v červených tričkách na znak toho, že červená je symbolom srdca a lásky. Deťom v rukách nechýbali červené balóny a mohli sa zabaviť na preliezkach i skákacom hrade.

 

Andrea Eliášová, foto: autorka

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/