Samstag 28. September 2024

Nemocnicu Milosrdných bratov v Bratislave ročne navštívi vyše 217 000 pacientov

 


Univerzitná nemocnica s poliklinikou Milosrdní bratia v Bratislave patrí v súčasnosti k najkvalitnejším zdravotníckym zariadeniam na Slovensku. Potvrdzuje to aj fakt, že opäť obhájila certifikát systému manažérstva kvality (podľa normy ISO 9001: 2009), ktorý posúdila certifikačná spoločnosť CertikomTSÚS, n.o. v tzv. dozorovom audite. Certifikát s pomerne prísnymi kritériami osvedčuje vysokú kvalitu poskytovaných služieb, ako aj bezpečnosť realizovaných výkonov a zdravotníckych postupov pre pacientov. Potvrdzuje tiež zadokumentovanie všetkých zvolených postupov použitých v poskytnutej zdravotnej starostlivosti. Nimi sa riadia všetci spolupracovníci zariadenia. 


Zavedenie stanovených pravidiel, postupov, interných noriem a smerníc je podľa vedenia nemocnice cestou k zvýšeniu efektivity, odstraňuje „hluché miesta“ tak, aby pacient vnímal zo strany nemocnice optimálnejší prístup k nemu a zdravotné poisťovne optimálne šetrenie nákladovými položkami a dôsledné plnenie objednaných zdravotných výkonov s plnením kritérií zadefinovaných v uzavretých zmluvách. Pre tých, ktorí v nemocnici pracujú, je certifikát kvality podľa slov ekonomickej námestníčky ing.Ingrid Slezákovej možnosťou pracovať dôslednejšie, kontrolovať seba a realizovanú činnosť skôr, akoby sa mohol vytvoriť priestor pre akýkoľvek negatívny dopad. 

Nemocnica v centre Bratislavy, ktorej zriaďovateľom je Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha – teda rehoľa Milosrdných bratov, získala certifikát manažérstva kvality vôbec ako prvé neštátne zdravotnícke zariadenie u nás už v r. 2006. Odvtedy každý rok potvrdzuje svoje kvality v procese recertifikácie a preukazuje skvalitňovanie služieb pacientom. 

Hlavným cieľom nemocnice je spájať vysokú medicínsku profesionalitu so sociálnym cítením a charizmou hospitality, teda pohostinnej lásky k blížnym v rámci poskytovanej zdravotnej starostlivosti. 

Práve charizma hospitality je príznačná pre zriaďovateľa zariadenia - rehoľu Milosrdných bratov. Pacienti, ktorí ambulantne navštívia túto nemocnicu, vchádzajú do estetických klimatizovaných priestorov s príťažlivou architektúrou, ktorá umne spája starý trakt s novovybudovanou časťou. Päť lôžkových oddelení (chirurgické, interné, odd. anestézy a intenzívnej medicíny, liečebňa pre dlhodobo chorých, onkologické a paliatívne oddelenie), ktoré disponuje celkove viac ako sto lôžkami, umiestňuje pacientov do izieb, ktoré sú porovnateľné s hotelovými. Každá z nich má kompletné sociálne vybavenie a v izbách sú umiestnené dve až tri lôžka. To čo je vo viacerých podobných zariadeniach vykazované ako nadštandard, v Univerzitnej nemocnici Milosrdných bratov je normou, pričom za tieto služby nie sú tu stanovené ani vyžadované príplatky. „Pacient je u nás skutočne hosťom a všetci sa mu aj tak venujú,“ – hlása nepísané pravidlo a filozofia zariadenia. 

Obhájenie certifikátu kvality je pre manažment nemocnice, ako dopĺňa ekonomická námestníčka ing.Ingrid Slezáková prostriedkom, aby neustále zlepšovali služby pre pacientov a pre tých, ktorí sú na ich služby odkázaní. Nemocnicu ročne navštevuje viac ako 217 000 pacientov, vlani zaznamenali medziročný nárast o vyše 3000 ľudí. Za posledné roky získala nemocnica hospodársku, organizačnú a personálnu stabilitu. 

„Snažíme sa aj v čase krízy maximálne efektívne využívať aj to, čo získame z externých zdrojov, alebo hociktorej inej pomoci, vraciame to do systému, a vždy, pri rozhodovaní o investíciách sa pozeráme predovšetkým na efektivitu a nárast výkonov, ktoré sú potrebné.“ Vzhľadom na svoj špecifický charakter nemocnica zabezpečuje aj duchovnú službu a to pacientom rôznych vierovyznaní. V centre hlavného mesta slúži Bratislavčanom, ale aj ľuďom z blízkeho okolia, už vyše 350 rokov. Rehoľa ju zrekonštruovala v r. 2003. 

Andrea Eliášová
Foto: autorka 

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/