Samstag 28. September 2024

Úcta k Svätej rodine pred milostivým obrazom v kostole Milosrdných bratov

 

Pôvodne obraz darovala reholi bratov v Rakúsku cisárska rodina a sprevádzal ho chýr vypočutia mnohých prosieb chorých. Do rehoľného chrámu vo Viedni ho preniesli z cisárského a kráľovského hradu (v roku 1677) za slávnostného sprievodu a účasti najvyšších osobností a vysokého duchovenstva.Vtedajší provinciál A. R. P. Erasmus Schmidt de Schwarzenhorn s priorom a celým konventom rehole za prítomnosti cisára Leopolda I. vtedy zložili sľub, že z vďačnosti za pominutie moru sa budú každodenne modlievať pred týmto obrazom Litánie Loretánske s príslušnými modlitbami. Sľub zmenilo generálne vedenie rehole v minulom storočí na priamu podporu konkrétnych rodín. (V každom konvente, kde obraz je). Napriek zrušeniu sa Milosrdní bratia niekoľkokrát v týždni modlia k Sv. rodine a prosia za povolania do rodinného alebo duchovného života. 

Od tej doby je obraz Svätej rodiny nazývaný aj „Uzdravenie nemocných ” a teší sa úcte veriacich. V r. 1713, keď strašne zúril mor, boli zhotovené kópie tohto milostivého obrazu a odovzdané do kláštorov Milosrdných bratov v Bratislave, Budapešti, českých Valticiach, Neuburgu nad Dunajom., ale kópia putovala aj do Ruska. Neskoršie si dali zhotoviť kópie aj ostatné kláštory bavorskej rehoľnej provincie. V bratislavskom kláštore bola kópia milostivého obrazu Sv. rodiny najprv umiestnená v nemocničnej sále na oltári sv. Jána z Boha. Roku 1739 s povolením ostrihomského arcibiskupa - prímasa Imricha Esterházyho obraz slávnostne preniesli do kostola a umiestnili na hlavnom oltári nad Bohostánkom, kde sa nachádza až dodnes. Počas zúriaceho moru sa pred ním každý večer konávala pobožnosť pred vyloženou Sviatosťou oltárnou. Z vďačnosti za mnohé milosti, ktoré si veriaci pred obrazom vyprosili, venovali na ozdobu obrazu vzácne šperky, z ktorých boli zhotovené korunky. V r. 1787 bol obraz teda aj slávnostne korunovaný, ale ešte toho istého roku z 18. na 19.marca v noci korunky zlodeji ukradli. Našťastie padal sneh, takže polícia, idúc po stopách zlodejov, ich vypátrala v istom dome za Kalváriou, skvosty sa však už nepodarilo nájsť. Preto obraz ozdobili novými korunkami z darov veriacich, stalo sa tak dňa 13. apríla toho istého roku. 
Keď navštívite Kostol Milosrdných bratov na Nám. SNP v Bratislave, nezabudnite si všimnúť spomínaný Milostivý obraz na hlavnom oltári... 

archív rehole Milosrdných bratov, foto: A.Eliášová 

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/