Donnerstag 15. August 2024

O Milosrdných bratoch – v televíznych štúdiách

Z televízneho archívu 

„Neustále sa cvičte v láske k blížnemu, lebo kde niet lásky, tam nie je ani Boh.“
Svätý Ján z Boha 

Život tohto spoločenstva laických bratov sa začal formovať v pohnutých časoch 16. storočia, krátko po objavení amerického kontinentu či po vynáleze kníhtlače, keď pôvodne tulák, pastier, dobrodruh, kníhkupec a napokon ošetrovateľ chorých Juan Ciudad, dnes uctievaný ako svätý Ján z Boha, kládol z Božej milosti základy nového Božieho diela, nového prístupu k chorým, núdznym a opusteným a staval základy priekopníckej starostlivosti o psychicky postihnutých. Milosrdní bratia sú aj dnes, v 21. storočí, ako nasledovníci svojho zakladateľa, stále prítomní medzi nami, aby v modernom svete, dnes často prehrávajúcom na poli dôstojnosti človeka, nezištne slúžili všetkým, ktorí to potrebujú a chránili ľudskú dôstojnosť každého jedinca od počatia až po prirodzený odchod do večnosti- a to nielen v zdravotníckych zariadeniach, ktoré spravujú. 

Ste zvedaví, ako dnes žijú Milosrdní bratia? Prečo sa venujú práve službe chorým, telesne i mentálne postihnutým, ľuďom na okraji spoločnosti, ktorými mnohí neraz pohŕdajú? Ako zvládajú náročné povolanie v súčasnom svete, ktorý vyznáva najmä kult mladosti, krásy a štíhlosti?

Na tieto otázky, ale aj na všeličo iné, čo vás zaujíma a na čo ste nenašli odpovede v knihách alebo čo sa azda bojíte rehoľníkov opýtať, vám môžu dať odpoveď nižšie odporúčané relácie, ktoré prostredníctvom zaujímavých prizvaných hostí približujú známe i mene známe aspekty spirituality založenej sv. Jánom z Boha, ukazujú bohatstvo služby bratov Hospitálskej rehole medzi chorými a opustenými a pozývajú k oboznámeniu sa so všetkým, čo súvisí s charizmou hospitality. 

Relácia Bez hábitu v TV Noe
http://tvnoe.tbsystem.cz/index.php?cs/videoarchiv/bez-habitu-2007-12-14-dil-012
Br. Martin Macek – provinciál Českomoravskej provincie Milosrdných bratov a br. Michal Malý, prior konventu v Brne hovoria o svojom živote v reholi, službe v nemocniciach i charizme, ktorou žijú (vysielané 18. 12. 2007). 

Relácia Ranná káva v TV Lux
http://www.tvlux.sk/archiv/play/1396
Br. Richard Jombík z Hospitálskej rehole sv. Jána z Boha, ľudovo nazývanej Milosrdní bratia (vysielané 11.6. 2009 v rámci cyklu prezentovania činnosti reholí). 

Relácia Vlastná cesta v Tv Lux
http://www.tvlux.sk/archiv/play/1042
Br. Ján Karlík (súčasný prior Bratislavského konventu) Hospitálskej rehole sv. Jána z Boha rozpráva o svojej ceste k duchovnému povolaniu (vysielané 14.3. 2009). 

„Svätosť je maximálna skúsenosť človeka. Zachytili sme jej záblesk, ale hojivý bude iba vtedy, keď nás bude nútiť preniesť niečo zo svätosti do našej skutočnosti. Svätí nežiadajú iba súhlas – veliteľsky od nás vyžadujú, aby sme ich nasledovali.“
Walter Nigg, autor životopisu sv. Jána z Boha, náboženský spisovateľ 

Pripravila: A.Eliášová
Ilustračné foto: Mgr. Danka Cikhartová 

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/